Setsuuri-leipää



Tätä on leuat meillä jauhanu koko syksyn. Älyttömän hyvvää!!! Ohje maku-lehdestä.


Ohjeesta tulee kaksi isoa leipää, mahtuu samalla pellille kuitenkin.


Leivinpaperi kannattaa nostaa leipien väliin niin ettei noustessa ja paistuessa leivät tarraa kiinni toisiinsa.


 


Juuri


50g hiivaa


5dl vettä (korjattu määrä!!!!)


2dl ruisjauhoja


1dl hiivaleipäjauhoja


 


Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita jauhot joukkoon.


Anna tekeytyä tunnin ajan liinalla peitettynä vedottomassa paikassa (kaapissa) tunnin ajan.


 


Taikinaan


1dl siirappia


2tl suolaa


2tl pomeranssinkuorta


2tl fenkolin siemeniä

 

1tl inkivääriä

 

9dl hiivaleipäjauhoja

 

50g pehmeää voita

 

 

Sekoita joukkoon siirappi ja mausteet. Alusta taikinaan jauhot vähitellen ja loppuvaiheessa pehmeä voi.

Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

 

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa kahtia. Leivo taikinapalat soikeiksi limpuiksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille.

Kohota liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

 

 

 

Voiteluun

 

0,5dl vettä

 

0,5dl siirappia

 

Vedä leipien pintaan viiltoja terävällä veitsellä. Sivele leivät kevyesti siirappi-vesiseoksella.

Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30–40 minuuttia.

 

 

Sivele loppu siirappi-vesiseos lämpimien leipien päälle ja jäähdytä ritilällä.

 



 

Oon tehny kaksi pitkää leipää, jotka siis mahtuvat pellille vierekkäin.

Mutta kukin siis uuninsa mukaan. Jos mahtuu limpuksi vierekkäin pellille, niin sitten niin.

 

Ja leivistä tulee aikas tahmeita jos tuon määrän siirappia ja vettä valelee päälle.

Oon ennen paistoa voidellut kunnolla, mutta paiston jälkeen vaan sipassu vähän.

Ei lapset tykänny makeasta ja tahmeasta leivästä. Määrät oon tiputtanu niin alas, että puoli desiä valmista litkua piisaa.

 

Fenkoli myydään ainakin marketeissa kokonaisina. Meillä lapset ei tykänny kokonaisista siemenistä leivässä, joten ensin saksin siemenet paloiksi, kunnes hoksasin (pippuri- vai) maustemyllyllä jauhaa jauheeksi. Jauhetta riittänee pienempi määrä kuin siemeniä.

Seuraavaksi suunnittelin hankkivani kolme saman kokoista leipävuokaa ja paistavani taikinan niissä. Arvelen, että taikinasta tulee kolme vuokaleipää. Miten kokin käy, sen saa nähä joskus myöhemmin. Valuuko taikina uunin pohjalle vai tuleeko kolmeen vuokaan näkkäriä, saa nähä.


 

Kommentit