Raikkaat raparperi-leivokset



Näihin törmäsin kanelitytön blogissa, ohje on Kodin Kuvalehden. Ohje oli vähän epämääränen ainakin mulle. Siinä ei kerrottu että vanilijavaahto tulee "kevyesti vaahdottaa", eli lorottelin suoraan purkista. Raparperi kiisselin tein ihan ensimmäiseksi ettei sitä jäähdytellessä taikinan käy hullusti.. Eli opputulos ei kai ole ihan sitä mitä pitäs, mutta erinomaista kyllä todellakin! Tsäpinää oli oikean kokoisen pellinkin kanssa. Taiteilin leivinpaperin oikean kokoiseksi ja tuin foliolla, muttei se silti kovin hyvin pitäny. Piirakka on aika korkea.


Ainekset:


 


noin 20 palaa



Taikina


175 g voita tai margariinia
1½ dl sokeria
1 keltuainen
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
1 valkuainen



Raparperitäyte


500 g raparperia
1 dl sokeria
½ dl vettä
1 rkl perunajauhoja



Rahkatäyte
500 g rahkaa
1 prk (2½ dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
3 munaa
1 rkl vaniljasokeria
1½ dl sokeria
¾ dl ohrakasta


Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muut aineet paitsi valkuainen. Sekoita murumaiseksi taikinaksi. Ota reilu kolmannes taikinasta erilleen. Sekoita suurempaan taikinamäärään valkuainen.


Taputtele taikina leivinpaperilla vuoratun vuoan (noin 25x30 senttiä) pohjalle.


Paloittele raparperi. Keitä paloja sokerin ja veden kanssa 5–10 minuuttia. Sekoita perunajauhot noin desilitraan kylmää vettä. Kaada seos ohuena nauhana raparperien sekaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos on sakeaa. Jäähdytä hyvin.


Levitä raparperiseos vuokaan taikinapohjan päälle.


Sekoita rahkatäyteen aineet ja levitä se varovasti raparperin päälle. Murustele pinnalle loppu taikina.


Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti 15 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa pieniksi leivospaloiksi.



 

Kommentit