perjantai 2. maaliskuuta 2012

Puolukkapolku


Se oli viimenen osallistumispäivä leivontafoorumin haasteeseen. Aiheenan punainen leipomus.



Aamulla, oli auringossa hohtavat hanget.

Häikäisevä hanki ja punainen, kirpeä, pyöreä puolukka!?!

Raksalle oli tulossa väkiä talkoisiin. Puolukkapolku kymppiin! Sinneppä siis kahvileipää aloin tekemään.


Paljon tuli kommentteja, kiitos niistä. Aika meni tosiaan niin tipalle, että kirjottamassani ohjeessa foorumille oli ainekset loikkineet epäjärjestykseen. Toivottavasti ei kukaan vielä ole pilannut leipomustaan silmät ristissä oikoluetun ohjeen vuoksi. Tähän kokoan korjatun ohjeen.

Kuvakin kertoo tarinaansa raksa-ajasta. Leipomuksen alla on laminaattinäyte!! Siitähän vois tuunata tarjottimen cool

Ite tykkäsin kovasti tästä leipomuksesta, ja olihan nuo raksallaki hävinneet!
cheeky
























Pohja



2munaa

1,5dl ruokokidesokeria

0,5dl kermaa

75g sulatettua voita

0,5dl ruisjauhoja

0,5dl perunajauhoja

2dl vehnäjauhoja

2tl leivinjauhetta

1,5tl vanilijasokeria



Täyte



2dl kuohukermaa

1pss vanilijakastikeaineksia +2dl maitoa

0,5dl fariinisokeria

3rkl tomusokeria

200g paseerattuja puolukoita

3 liivatelehteä



Päälle



Siaisu vadelma- tms. hilloa

n.200g puolukoita murskattuna

Hyytelösokeria





Sekoita kulhossa munat ja sokeri. Lisää kerma ja voisula sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet.

Kaada taikina n.20*25cm vuokaan ja paista 200asteessa n. 15min. Anna jäähtyä ja halkaise pohja.



Valmista täyte. Paseeroi puolukat eli painele puolukat siivilän läpi toiseen kulhoon niin, että jäljelle jää vain vähän puolukan kuivaa kuorta.

Valmista vanilijakastike sekoittamalla jauhe(Ekströms) 2dl:aan kylmää maitoa, seisota hetki. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä viiden minuutin ajan. Vaahdota kerma, mausta fariinisokerilla ja tomusokerilla. Lisää jähmettynyt vanilijakastika ja paseerattu puolukka, sekoita tasaiseksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liota tlkkaan kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä hetken aikaa. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan täytettä sekoittaen.





Pohjia voi kostuttaa jos leivokset tarjoilee heti samana päivänä. Puoli desiä sokeroitua vettä per pohja riittänee.



Lusikoi täytettä pikkuhiljaa pohjan päälle, tasoita reunoilta välillä. Jos pidät kiirettä, voi täyte valahtaa pöydälle pohjalta. Nosta lopuksi toinen pohja päälle ja tarvittaessa kostuta. Sipaise vadlmehilloa "kannelle", ettei puolukkamurska imeyde siihen.




Murskaa puolukat niin, että osa puolukoista jää kokonaisiksi. Mausta sokerilla jos et pidä puolukoiden ihanasta kirpeydestä sellaisenaan. Levitä murska kannelle joka puolelle. Valmista hyytelösokeri pakkauksen ohjeen mukaan, puolikas annos riittää ja jää ylikin. Lusikoi kiillettä varoen puolukkamurskan päälle. Nosta täytetty ja kiillotettu leivos nyt kylmään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. Paloittele täysin hyytynyt leivos 8-10 palaan, nosta tarjolle ja herkuttele.

Kiitän näistä kommenteista ja niistä pisteistä, jotka oikeuttivat tämän leipomuksen kolmanteen sijaan!! heart



16. PAMPULA / Puolukkapolku 5+3+5+5+3+3 = 24 pistettä

° Puolukka on aina hyvä aines, kun punaisuutta haetaan. Harmi että 

toinen kuva on vähän epäselvä ja valottunut. Näkisi herkullisuuden 

varmasti vielä paremmin!

° Kaunis kuva leivoksesta ja ihanat täytteet siinä, ainut miinus tulee 

valmiista vaniljakastikkeesta, mutta muuten aivan nappisuoritus! 

° Paras kuva ja maku varmasti hyvä.

° Pohjan ruis ja pinnan puolukka sopivat varmasti hyvin yhteen, ja tämä 

tuskin on liian makea. Erittäin kaunis!

° Pitää kokeilla 

° Kaunis punainen väri. Ruis antaa varmasti hyvää makua yhdistettynä 

puolukkaan. Minä tykkään juuri tällaisesta leivoksesta kovasti!


° Kaunis, punainen puolukkapinta. Muutenkin hempeän herkullisen näköisiä!

° Kaunis punainen väri ja kiva, että väri toistuu myös helakampana täytteessä! Olisin 

antanut plussaa itse tehdystä vaniljakastikkeesta. Pohja maistuu varmasti hyvältä ja

kivasti hieman rukiiselta. Toinen kuva äärimmäisen huono, vaikka ensimmäinen on

ihan hyvä.

° Isommat pisteet olisi tullut, jos vaniljakastike olisi tehty itse valmispussin sijaan. 

° Kaunis ulkoasu, kivat kuvat ja herkulliset ainekset. Maistaisin heti palan.

° Kaunis leivos ensimmäisessä kuvassa. Reseptistä nousi muutama kysymys esiin. Tarvitaanko

täytteeseen tuo tomusokeri, kun kuitenkin ruokosokeria on noin "epämääräinen" määrä? 

Mihin päällisen 3 liivatelehteä käytetään, kun käytössä on kuitenkin hyytelösokeri? Vai onko 

sittenkin täytteen liivatteet pudonneet tuonne väärään paikkaan? Liivatenesteet puuttuvat 

kokonaan reseptistä, kuten myös hyytelösokerin neste. Kannattaisikohan täytteen liivatteet

sekoittaa ensin vaikka paseeratun puolukan sekaan ja viimeisenä lisätä tuo kermavaahto

joukkoon. Kerman kuohkeus kärsii kuumasta liivatenesteestä. Voisiko leivoslevyn täyttää 

suoraan vuokaan, jolloin levyn reunat hyytyisivät suoriksi ja tasaisiksi? Tämä olisi saanut 


minun pisteeni kauneudellaan, mutta reseptin epämääräisyys vei ne pisteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!! :)