Se oli viimenen osallistumispäivä leivontafoorumin haasteeseen. Aiheenan punainen leipomus.
Aamulla, oli auringossa hohtavat hanget.
Häikäisevä hanki ja punainen, kirpeä, pyöreä puolukka!?!
Raksalle oli tulossa väkiä talkoisiin. Puolukkapolku kymppiin! Sinneppä siis kahvileipää aloin tekemään.
Paljon tuli kommentteja, kiitos niistä. Aika meni tosiaan niin tipalle, että kirjottamassani ohjeessa foorumille oli ainekset loikkineet epäjärjestykseen. Toivottavasti ei kukaan vielä ole pilannut leipomustaan silmät ristissä oikoluetun ohjeen vuoksi. Tähän kokoan korjatun ohjeen.
Kuvakin kertoo tarinaansa raksa-ajasta. Leipomuksen alla on laminaattinäyte!! Siitähän vois tuunata tarjottimen

Ite tykkäsin kovasti tästä leipomuksesta, ja olihan nuo raksallaki hävinneet!

Pohja
2munaa
1,5dl ruokokidesokeria
0,5dl kermaa
75g sulatettua voita
0,5dl ruisjauhoja
0,5dl perunajauhoja
2dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1,5tl vanilijasokeria
Täyte
2dl kuohukermaa
1pss vanilijakastikeaineksia +2dl maitoa
0,5dl fariinisokeria
3rkl tomusokeria
200g paseerattuja puolukoita
3 liivatelehteä
Päälle
Siaisu vadelma- tms. hilloa
n.200g puolukoita murskattuna
Hyytelösokeria
Sekoita kulhossa munat ja sokeri. Lisää kerma ja voisula sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Kaada taikina n.20*25cm vuokaan ja paista 200asteessa n. 15min. Anna jäähtyä ja halkaise pohja.
Valmista täyte. Paseeroi puolukat eli painele puolukat siivilän läpi toiseen kulhoon niin, että jäljelle jää vain vähän puolukan kuivaa kuorta.
Valmista vanilijakastike sekoittamalla jauhe(Ekströms) 2dl:aan kylmää maitoa, seisota hetki. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä viiden minuutin ajan. Vaahdota kerma, mausta fariinisokerilla ja tomusokerilla. Lisää jähmettynyt vanilijakastika ja paseerattu puolukka, sekoita tasaiseksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liota tlkkaan kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä hetken aikaa. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan täytettä sekoittaen.
Pohjia voi kostuttaa jos leivokset tarjoilee heti samana päivänä. Puoli desiä sokeroitua vettä per pohja riittänee.
Lusikoi täytettä pikkuhiljaa pohjan päälle, tasoita reunoilta välillä. Jos pidät kiirettä, voi täyte valahtaa pöydälle pohjalta. Nosta lopuksi toinen pohja päälle ja tarvittaessa kostuta. Sipaise vadlmehilloa "kannelle", ettei puolukkamurska imeyde siihen.
Murskaa puolukat niin, että osa puolukoista jää kokonaisiksi. Mausta sokerilla jos et pidä puolukoiden ihanasta kirpeydestä sellaisenaan. Levitä murska kannelle joka puolelle. Valmista hyytelösokeri pakkauksen ohjeen mukaan, puolikas annos riittää ja jää ylikin. Lusikoi kiillettä varoen puolukkamurskan päälle. Nosta täytetty ja kiillotettu leivos nyt kylmään muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. Paloittele täysin hyytynyt leivos 8-10 palaan, nosta tarjolle ja herkuttele.

16. PAMPULA / Puolukkapolku 5+3+5+5+3+3 = 24 pistettä
° Puolukka on aina hyvä aines, kun punaisuutta haetaan. Harmi että
toinen kuva on vähän epäselvä ja valottunut. Näkisi herkullisuuden
varmasti vielä paremmin!
° Kaunis kuva leivoksesta ja ihanat täytteet siinä, ainut miinus tulee
valmiista vaniljakastikkeesta, mutta muuten aivan nappisuoritus!
° Paras kuva ja maku varmasti hyvä.
° Pohjan ruis ja pinnan puolukka sopivat varmasti hyvin yhteen, ja tämä
tuskin on liian makea. Erittäin kaunis!
° Pitää kokeilla
° Kaunis punainen väri. Ruis antaa varmasti hyvää makua yhdistettynä
puolukkaan. Minä tykkään juuri tällaisesta leivoksesta kovasti!
° Kaunis, punainen puolukkapinta. Muutenkin hempeän herkullisen näköisiä!
° Kaunis punainen väri ja kiva, että väri toistuu myös helakampana täytteessä! Olisin
antanut plussaa itse tehdystä vaniljakastikkeesta. Pohja maistuu varmasti hyvältä ja
kivasti hieman rukiiselta. Toinen kuva äärimmäisen huono, vaikka ensimmäinen on
ihan hyvä.
° Isommat pisteet olisi tullut, jos vaniljakastike olisi tehty itse valmispussin sijaan.
° Kaunis ulkoasu, kivat kuvat ja herkulliset ainekset. Maistaisin heti palan.
° Kaunis leivos ensimmäisessä kuvassa. Reseptistä nousi muutama kysymys esiin. Tarvitaanko
täytteeseen tuo tomusokeri, kun kuitenkin ruokosokeria on noin "epämääräinen" määrä?
Mihin päällisen 3 liivatelehteä käytetään, kun käytössä on kuitenkin hyytelösokeri? Vai onko
sittenkin täytteen liivatteet pudonneet tuonne väärään paikkaan? Liivatenesteet puuttuvat
kokonaan reseptistä, kuten myös hyytelösokerin neste. Kannattaisikohan täytteen liivatteet
sekoittaa ensin vaikka paseeratun puolukan sekaan ja viimeisenä lisätä tuo kermavaahto
joukkoon. Kerman kuohkeus kärsii kuumasta liivatenesteestä. Voisiko leivoslevyn täyttää
suoraan vuokaan, jolloin levyn reunat hyytyisivät suoriksi ja tasaisiksi? Tämä olisi saanut
minun pisteeni kauneudellaan, mutta reseptin epämääräisyys vei ne pisteet.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!! :)